Nu börjar alltså hostandet. OBS allt ni läser här är skrivet av en vanlig leg. läkare baserat på en läkarutbildning plus drygt två års arbetserfarenhet och logiskt tänkande, dvs. ”totalt värdelös information” enligt moderna svensken som inte kan uttala sig om mjölk i kaffet utan källhänvisning.

Jag har funderat mycket över en del uttalanden från Folkhälsomyndigheten, men vi får inte glömma att de har en knight som hostar tvåhandat, och det lät inte som en lerduva.

Det folkhälsomyndigheten (FOHM) har yttrat idag skulle de kommit ut med för minst två veckor sedan. Att vi hade samhällssmitta redan då, please, var 99,9% sannolikt även om det ännu inte var ett faktum. Man ska vara evidensbaserad så långt det går, men när ingen vågar uttala sig utan källa så drar det ut på tiden. Tiden är faktiskt knapp nu. Allt är inte studerat epidemiologiskt men man måste ändå kunna dra slutsatser, eller åtminstone lägga preliminära planer, och inte bara ”vi vet inte så vi väntar och ser om det blir värre”. Staten ansvarar för att sätta hårda regler om det krävs, om vi nu ska skydda vår riskpopulation och ja detta kommer kosta massvis med pengar. Alternativt kan vi fortsätta leva som vanligt, i massförnekelse. De som dör – dör och resten blir immuna.

Mycket av problematiken idag grundas på att vården i Sverige redan är urbankad, men vi har uppenbarligen inte ens beredskap för denna typ av situation. Vi är uselt rustade för kris. FOHM är inte ansvariga för vårdläget, men de känner till det.

Håll händerna rena så mycket ni vill men egentligen kan man lika gärna ta sin 800-kronors handsprit och putsa balkongglaset. Det enda riktigt effektiva för att förhindra smitta är att ha distans mellan varandra. Det är simpelt. Så nej, du ska inte gå och fika eller lämna ungen på danslektion. Ta en promenad och köp hämtmat eller öppna en burk bönor i soffan. Och sluta röka.

Publicerat av FV

Lite cynisk, lite glad, lite bitter som mörk choklad. Lite charmig, lite dum, lite hemlig men inte stum

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *